mercredi 20 mai 2009

Vähän faktaa kotikaupungistani

Tyypillisiä normandialaisia taloja - Maisons normandes typiques à pan de bois
Kaupungin keskustaan päin - Vers le centre ville
Katedraali - La cathédrale
Keskustan kävelykadulla -la rue pietonne au centre ville

Kaupunki on ihan tavallinen pikkukaupunki - viimeisimmässä väestönlaskennassa asukkaita oli 24000 kuntaliiton alueella. Melkeinpä kaikki Normandian kaupungit ovat toisen maailmansodan jälkeen jälleenrakennettuja; kotikaupunkini tuhoutui 80%:sti vuonna 1944, jäljellä on hyvin vähän vanhempia rakennuksia. Ennen toista maailmansotaa sitä pidettiin "Normandian helmenä", koko kaupunki oli rakennettu puusta tyypillisesti ja koristeellisesti. Tänä paivänä keskustan talot ovat punatiilisiä, ja kaksi suurta aukiota keventävät tiukkaan rakennettua kaupunkikuvaa.


Ikävä kyllä talouskriisi on myös meillä, työttömyysprosentti on tällä hetkellä 15%; suurin yksityinen yritys tekee jarrujärjestelmiä autoihin , ja on menettänyt 60% liikevaihdostaan. Lomautuksia on lähes jokaisessa yrityksessä ja vuokratyömarkkinat ovat täysin pysähdyksissä. Asunnonvälitys on yhtä huonossa jamassa; englantilaiset ja hollantilaiset talonostajat ovat kaikonneet.

Tällä hetkellä valmistellaan Normandian maihinnousun muistopäivää : tulevathan presidentit Obama ja Sarkozy rannikolle, ehkäpä sisämaahankin tipahtaa muutamia murusia turistimannasta!

Quelques images de ma ville d'adoption: elle a été entièrement reconstruite après les bombardements de 1944. Avant la guerre elle était très connue comme la"Perle de Normandie", avec ses maisons à pans de bois et à sculptures.

Malheureusement la crise économique est passée par ici aussi, le chiffre du chômage est actuellement 15% - la crise touche tous les secteurs, l'industrie, l'intérim et l'immobilier. Peut-être la visite des présidents Obama et Sarkozy pour la Commémoration du Débarquement va nous apporter quelques touristes?

7 commentaires:

hpy a dit…

Pyhan Teresan kaupungissa siis asut. Plysorol sai tietaakseni uuden kiinalaisen omistajan tassa vahan aikaa sitten, joten se ainakin jatkanee jonkun aikaa. Mutta sekin tehdas on jo paljon pienempi kuin ennen. Ja markkinat ovat muuttuneet jo kauan.
Onhan siella myos SCA Normande, eli suuren kauppaketjun varasto vai miksi sita sanoisi suomeksi. Central d'achat.
Kauniilla seudulla kaupunki kuitenkin on. (On laaksoa, on kukkulaa...)

pomme a dit…

Arvasin ettâ tunnistat kaupunkini;)
-SCA Normand aikoo laajentaa vielä, mutta ei palkkaa interimejä, Knorr-Dahlilla lomautukset jatkuvat kesäkuuhun asti, kaupungin suurin työnantaja eli sairaala vähentää henkilökuntaansa... eipâ hyvältä näytä!

Daniel a dit…

Salut ma pomme (attention j'ai tendance à taquiner). C'est sur le Blog de YPY que j'ai croisé ton chemin...
Cela pour dire que malgré la retraite je n'ai pas l'état d'esprits de tes grigous de voisins... lol
Tu semble aimer ta ville d'adoption, en tous les cas tu la présente très bien :))

pomme a dit…

Merci de ta visite Daniel - être jovial et de bonne humeur sauve tout.

Marjut a dit…

Nyt minäkin löysin sinut :) Kiva että olet alkanut myös bloggaamaan.
Mukava nähdä missä asut, ihanalta kaupungilta näyttää :)
Naapureita näköjään on jokapuolella niitä ei niin kivoja ja sitten taas kivempia :))

Mukavaa viikonloppua !

pomme a dit…

Marjut, kiva kun löysit! Mukavaa viikonloppua teillekin päin!

Susa a dit…

Todella kauniissa paikassa asut! :)