mardi 5 mai 2009

Normandian vehreydessä...


Asun siis Normandiassa, tarkemmin sanoen Calvadosissa, vieläkin tarkemmin Pays d'Augessa
Pays d'Auge on (ainakin Ranskassa) tunnettua vihreistä niityistään, joilla sitten käyskentelevät aidot normandialaiset lypsylehmät, postikorttimaisesti omenapuiden alla. Ja se on totta! Normandiassa sataa todella paljon, ja ne lehmien niityt pysyvät vihreinä läpi vuoden. Joka puhuu lypsylehmistä, puhuu myös maidosta, crème fraîche'stä, Camembert tai Pont-l'évêque -juustoista, kaikien niiden alkuperä on täällä. Tosin nykyään, kun kaiken täytyy olla pastöroitua, niitä valmistetaan aivan muualla.

Omenapuiden suhteen on ihan sama juttu: Calvados-omenaviina tulee naapurista, omenamehu tai siideri kuuluu paikalliseen valikoimaan. Kunhan vesisade loppuu - normaalisti ensi viikolla - pääsen vihdoin viimein kuvittamaan tekstiäni ja näyttämään normandialaisia maisemia.

Tokihan Calvadosin alueella kaupunkejakin on: Caen, prefektuuri ja yliopistokaupunki; Caen'in yliopistossa on pohjoismaisten kielten laitos, ainoa paikka Ranskassa (hmm Pariisin lisäksi, tietenkin), jossa voi opiskella suomea. Caenissa on myös upea Normandian maihinnousun museo.

Toinen vähän pienempi kaupunki on Lisieux, kuuluisa ennenkaikkea Pyhä Teresa -pyhimyksestä,
Ja turistioppaan tapaan voisi mainita myös kauniit rantakaupungit, Honfleur, Deauville, Cabourg...

4 commentaires:

hpy a dit…

Tietaakseni Strasburgissa pystyi - ainakin ennen, kauan sitten - opiskelemaan suomea. 70-luvun loppupuolella. Mutta siita on kauan.

Pays d'Auge on kaunista seutua. Kylla.
Miten olen sinne "eksynyt"?

pomme a dit…

Nykyään ainoastaan Sorbonnessa ja Caenissa.
Tulin tänne "sattumalta" tai silloisten olosuhteiden pakosta - 15 vuotta on jo tullut täyteen!

Eija a dit…

Kaunista, ihanat puut, sinne haluaisin minäkin, ainakin käymään:)

pomme a dit…

Normandiassa on kaunista, varsinkin keväällä, kun omenapuut kukkivat!