mercredi 20 mai 2009

Naapurisopua

Ah ihanaa, meidän kyttäilevät naapurimme ovat viimeinkin lähteneet "kesämökillleen".
Kyseessä on vanhempi pariskunta, jotka kuluttavat aikaansa verhojensa takana, ja jos lapset leikkivät vähankin äänekkäämmin, ikkuna kyllä aukeaa heti, ja setä huutaa jotain loukkaavaa! Ihme kyllä (!) hän ei tule huutamaan kun prätkäpojat pärisyttävät koneitaan, ilmeisesti vain lasten äänet häiritsevät. Vielä kymmenen vuotta sitten, kun omat lapseni olivat leikki-iässä, sain kuulla varsin rasistisia kommentteja. Miksiköhän he valittavat jatkuvasti kunnioituksen puutteesta?
Muuten naapurustoni on rauhallista, muiden naapureiden kanssa vaihdetaan kuulumisia, marokkolaiset tarjoavat minttuteetä ja couscousia Aid-el-Kebir -juhlan aikaan. Ranskalaisethan kutsuvat vain hyviä tuttaviaan kotiinsa, joten lapsetkin leikkivät enimmäkseen ulkona.

Kesäkausi alkaa, ja muutkin kuin pyhiinvaellusturistit tulevat kaupunkiin. Ja taas alkaa se kausi, jota kutsun "tavalliseksi rasismiksi": jostain syystä talvisaikaan oma aksenttini ei herätä mitään huomiota, muuta kun turistikausi alkaa, se muuttuu ulkomaalaiseksi ja vaikeaksi ymmärtää. Kuinka rasittavaa onkaan toistaa, vastata kysymykseen "Mistä olette kotoisin?" tai "Puhutte hyvin ranskaa" (mikä tietenkin tarkoittaa ihan jotain muuta... ja johon vastaan nykyään "Niin tekin, hyvä rouva/neiti/herra) Kotoutuminen voi olla vaikeaa, jos kotouttaminen eriarvoistaa ihan tavallisella tasolla!

Enfin mes voisins difficiles sont parties à leur villégiature! Quel soulagement! C'est un couple des personnes âgées, qui passe son temps derrière les rideaux pour épier tout le monde. Les enfants font "trop" de bruit, leur fenêtre s'ouvre, et les insultes voltigent. Eux, ils se plaignent de manque de respect, mais ne respectent personne. D'ailleurs quand mes enfants étaient plus jeunes, j'ai entendu les commentaires franchement racistes de leur part... autrement le voisinage est assez cool, on papote, même si les relations restent plus souvent distinguées.

D'ailleurs la période estivale commence , avec des touristes - et le "racisme ordinaire". Mon accent tout à fait compréhensible pendant l'hiver change pour devenir un accent très étranger.
Comment c'est fatiguant de répondre aux questions stupides concernant de mes origines, ou entendre dire "Mais vous parlez bien français" ( avec un sous-entendu "pour une étrangère". J'ai pris d'habitude de répondre "Mais vous aussi, Madame/Mademoiselle/Monsieur...) L'intégration peut s'avérer difficile, si on ne l'accepte pas au niveau ordinaire...

Minou kyttäilee...Minou vous regarde

6 commentaires:

hpy a dit…

Oh, les voisins! Si seulement on pouvait s'en passer! Meikalaisen naapuri ottaa aina esille rotofilinsa sunnuntaina klo 12.00!
Ala valita aksentistasi, kaikilla ranskalaisilla on myos sellainen!

pomme a dit…

Totta, mutta se on helkkarin väsyttävää... toisaalta, kun viimeksi kävin Toulousessa, kyselin ihan tarkoituksella tarjoilijalta koko menun läpi - ihan vain kuunnellakseni etelän aksenttia;)

Susa a dit…

Hauska kirjoitus ;), nauratti toi "kesa-aksentin" kuvaus. Kiva kun naapurit lahti kesamokille!

pomme a dit…

susa, sinä jos kukaan tiedät mitä tarkoittaa "vaikeat naapurit"! Onneksi omat naapurini tulevat takaisin vasta syyskuussa:D
äh ja puh turistikauden ajatteleminenkin jo väsyttää etukäteen!

Stazzy a dit…

Ha! Pitääkin ottaa tuo tavaksi: "Vous aussi, monsieur!" (niin, siitä hyvästä ranskasta puhuttaessa :) )

pomme a dit…

lol stazzy, voin vakuuttaa, että keino on tehokas!